Maak een Financieel plan

Je las het al, als onderdeel van het IM moet ook financiële informatie ter beschikking gesteld worden. In het IM beperkt zich dat tot informatie over de cijfers van de afgelopen 3 jaar, een projectie voor de komende 3 tot 5 jaar én eventuele additionele cijfers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het percentage recurring omzet, de churn-rate van je bedrijf of klanttevredenheidsscores. De input voor dit IM komt uit jouw financiële plan.

Potentiële kopers houden van cijfertjes. Zeker Venture Capitals (VC’s) zijn er dol op, maar ook strategische kopers kunnen zich nog wel eens verliezen in spreadsheets. Gebruik daarom Excel voor de uitwerking van jouw financieel plan. Het valt te adviseren om een aantal tabbladen uit te werken.

De inhoud van je financieel plan

Allereerst een P&L (profit and loss) met een prognose voor de komende vijf jaar. Een koper stapt namelijk in o.b.v. potentieel. Laat daarom het groeipotentieel duidelijk naar voren komen. Dit kun je doen door een tabblad te maken met omzetprojecties. Geef inzicht in de Total Addressable Market (TAM) en geef aan welk percentage jij daarin wilt gaan claimen.

Vervolgens is het goed om een tabblad te maken met je verdienmodel. Less is more in deze, dus probeer het zo op te zetten dat het ook voor een leek begrijpelijk is. Is je verdienmodel te complex? Ga dan eerst naar de tekentafel, want dit is voor potentiële kopers een dooddoener.

Tot slot is het zinvol om een tabblad te maken met de beoogde kosten. Probeer daarbij zoveel mogelijk op te splitsen. Kosten voor het MT, personeel, IT & Software, huur, administratie, marketing en sales; het zijn allemaal voorbeelden die je het beste los kunt uitsplitsen. Zo werk je toe naar een uitgebreid Excel-document.

Een goede set Excel-skills is in deze stap dus zeer wenselijk. Je sheet moet er namelijk tiptop uitzien en de kopers laten zien dat je in-control bent.

Daarnaast is het goed om een twee- of drietal scenario’s uit te werken.

Het eerste is een optimistisch scenario. Denk groot, dat is het credo hier! Internationale kopers zullen hierop aan slaan.

Maak vervolgens een realistisch scenario dat de nuchtere Hollander een inkijk geeft in je plannen. Dromen mag, maar realisme is in deze dus wel belangrijk.

Tot slot is het goed om een pessimistisch scenario uit te werken. Wat als het echt gaat tegenvallen allemaal? Waar kom je dan uit? Het is verstandig om deze scenario’s zelf een keer uit te werken, want een investeerder gaat dit ook doen. Door zelf het initiatief te nemen houd je de regie in handen.