Werk toe naar een set non-binding offers
Vraag bij interesse om een non-binding offer. Dit is een voorlopig bod wat nog niet bindend is. Natuurlijk mag een partij ook direct een voorstel op tafel leggen, maar meestal zal de kopende partij eerst een Due Diligence onderzoek willen uitvoeren alvorens het voorstel bindend te maken.
Het non-binding offer wordt over het algemeen dus gedaan door een potentiële koper. Dankzij het IM, de presentatie en het financiële plan heeft de potentiële koper een beeld gevormd van jouw onderneming.
Om te voorkomen dat jullie echter nog allerlei stappen gaan ondernemen die niet leiden tot een verkoop, is het handig om dit non binding offer te krijgen. Op die manier kun je inschatten of het de moeite waard is om verder met iemand in gesprek te gaan.
Traditioneel bestaat het offer uit:
- Een voorstel qua transactiestructuur. Hierbij zal de koper aangeven of hij geïnteresseerd is in het overnemen van de aandelen of alleen de activa (en eventuele passiva).
- Een indicatie van de prijs/ bedrijfswaarde die hij wil betalen.
- De betalingsvoorwaarden. Regelmatig omhelst dit ook een earn-out regeling. De koper zal bij zo’n regeling een deel van de verkoopprijs pas betalen nadat één of meer overeengekomen resultaten behaald zijn. Hoewel niet alle ondernemers hier om staan te springen, kan dit ook positieve effecten hebben. Neem het voorbeeld van Robert van der Wallen die dankzij een earn-out periode bij BrandLoyalty zijn opbrengst heeft laten stijgen tot bijna 1 miljard euro.
- De tijd en voorwaarden die de koper denkt nodig te hebben voor het due diligence-onderzoek.
- De gewenste datum van overdracht.
- Additionele voorwaarden zoals exclusiviteit.
Het hebben van één of meerdere non-binding offers kan jou als ondernemer helpen om de onderhandelingen naar jouw hand te zetten. Heb je namelijk een geïnteresseerde koper die jouw het meeste aanspreekt, maar qua prijs tegen valt, dan geeft dit aanleiding om in de onderhandeling mogelijk ook deze partij richting een hogere verkoopprijs te bewegen.