Doe een waardering en bepaal je prijs & voorwaarden

Om te beginnen is het raadzaam om een (onafhankelijke) waardering uit te laten voeren. Net als de verkoop van je huis is het goed om ook hier een ‘taxateur’ mee te laten kijken. Op die manier krijg je gevoel bij de verkoopwaarde én kun je ook voor jezelf de bodemprijs bepalen. Mocht de waardebepaling nog niet hoog genoeg zijn, denk dan na over een goede voorbereiding richting jouw droomexit. Wacht in zo’n geval nog even met het spreekwoordelijke ‘te koop’ bord in de tuin te zetten.

Het bepalen van je bedrijfswaardering kun je overlaten aan een Register Valuator. Dit is een financieel deskundige die gespecialiseerd is in de bepaling van de waarde van een onderneming. Vaak is dit best prijzig, en vraag je drie Register Valuators wat de waarde is van je bedrijf dan krijg je soms heel uiteenlopende reacties.

De keuze voor een specifieke waarderingsmethode kan namelijk veel invloed hebben op de beoogde waarde. Bepaal daarom vooraf op welke wijze je de waardering uit wilt laten voeren en reken je niet te rijk.

Je kunt echter ook eerst zelf eens een grove schatting maken. Hiervoor is het zinvol om te kijken naar branche-gemiddelden. In Nederland kun je hiervoor gebruik maken van de Barometer van Brookz. Internationaal helpt het raadplegen van het jaarlijkse Tech M&A rapport van de Corum Group. Deze instanties geven je marktgemiddelden, uitgedrukt in de vorm van een multiplier, die je kunt gebruiken om de ondernemingswaarde te bepalen. Het gaat hier echter om een grove schatting omdat dit getal uitsluitend werkt in de formule:

‘Bedrijfswaarde = EBITDA * multiplier’ of ‘Bedrijfswaarde = Salesomzet * multiplier’.

Zaken als gemaakte investeringen, de hoeveelheid recurring revenue of het bezit van patenten wordt hierbij allemaal niet meegenomen. Daardoor blijft het zinvol om een Register Valuator in te zetten nadat je zelf op een bierviltje de waarde van jouw bedrijf hebt bepaald

Voorwaarden

Vervolgens is het goed om voor jezelf een bodemprijs in het achterhoofd te nemen. Onder welke voorwaarden wil je het bedrijf verkopen. Ben je van plan nog een paar jaar een rol te spelen (eventueel in loondienst) of wil je er direct uit? En wat vind je van het idee van een earn-out periode; zie je hier kansen of juist bedreigingen.

Als je je bedrijf wilt verkopen zijn dit vragen die belangrijk zijn om vooraf beantwoord te hebben, zodat je straks in de onderhandelingen niet met een spreekwoordelijke mond vol tanden staat.