Het verkopen van je bedrijf is een belangrijk traject waarover je goed wilt nadenken. Wij geven je alvast de eerste handvatten. Want hoe zit het nou precies als je jouw bedrijf wilt verkopen? 

Wij vertellen je de meest voorkomende redenen om je bedrijf te verkopen, waarmee je rekening moet houden en ten slotte hoe je je bedrijf kunt verkopen. 

Redenen bedrijf verkopen 

Er zijn talloze redenen om je bedrijf te verkopen. Bijvoorbeeld als je geen goede opvolger kunt vinden, een nieuwe uitdaging wilt, gewoonweg wilt stoppen met deze onderneming, of als potentiële kopers zelf ineens een bod doen.

Het is voor jezelf belangrijk om vast te stellen wat jouw persoonlijke redenen zijn om je onderneming te verkopen. 

Waarmee moet je rekening houden als je je bedrijf verkoopt? 

Bij de verkoop van een bedrijf moet je je bedrijf verkoopklaar maken. Zo moet iemand anders ook wel echt de onderneming kunnen leiden – als je alle management- en organisatie-taken alleen in je hoofd hebt zitten, gaat de verkoop niet werken. Zo’n manier van werken is sowieso funest voor je bedrijf op de lange termijn. 

Daarnaast moet je organisatie financieel in orde zijn als je je bedrijf wilt verkopen. Zorg bijvoorbeeld voor een sticky businessmodel. De volgende stap is het vaststellen van de waarde van je bedrijf – de waardebepaling – en het vinden van de perfecte vraagprijs. En daarna moet je natuurlijk nog een koper vinden. 

De koper wil waarschijnlijk een due-diligence-onderzoek

Een due-diligence-onderzoek (of boekenonderzoek) betekent dat de koper je hele boekhouding doorneemt. De reden? Hij of zij wil niet voor verrassingen komen te staan, omdat je bijvoorbeeld nog een enorme lening hebt uitstaan, of omdat je tientallen rechtszaken hebt lopen. Zorg er dus voor dat je eerlijk bent als verkopende ondernemer.

Hoe kun je je bedrijf verkopen? 

Je kunt op verschillende manieren uit je bedrijf stappen. Een fusie of overname is meestal de logische keuze. Maar je kunt ook kiezen voor een Management Buy In of Management Buy Out

Bij de eerste vorm neemt een extern persoon de onderneming over. In het tweede geval wordt de onderneming overgenomen door iemand die al in het bedrijf zit. In beide gevallen gaat de koper het management van het bedrijf voeren. 

Je kunt ook nog voor een earn out-regeling kiezen, waarbij een deel van de verkoopprijs afhankelijk is van toekomstige prestaties. Deze regeling wordt vaker gebruikt bij een Management Buy In. 

Er zijn verschillende redenen en manieren om je bedrijf te verkopen. Het belangrijkst is dat je zo goed mogelijk nagaat waarom en hoe je je onderneming wilt verkopen. Zo verhoog je de kans op een succesvolle verkoop.