Een goed IM, de afkorting voor investeringsmemorandum of informatiememorandum, is cruciaal bij bedrijfsverkoop of het ophalen van een investering. Maar waar moet een goed IM aan voldoen en welke informatie wil een koper of investeerder lezen? Gelukkig hebben wij al heel wat IM’s geschreven! Hierbij delen we graag de negen basiselementen, plus 1 bonustip, van een goed memorandum.

Tip: klik hier voor een handige printbare infographic van de basiselementen voor een IM

1. Missie en visie

Alles begint met jouw missie en visie. In een paar slides geef je o.a. een beschrijving waar jouw bedrijf voor staat, welke overtuiging jullie motiveert en wat jullie bestaansrecht is. De visie geeft daarbij een toekomstdroom weer en maakt de missie concreet. Onze belangrijkste tip; zorg dat het geheel inspirerend is voor de lezer en laat zien dat je een doordachte kijk hebt op de toekomst. Waar gaat de wereld naar toe en welke onderscheidende positie neemt jouw bedrijf daarbij in?    

2. Marktanalyse

Een aantal slides in je informatiememorandum gaan over de markt. Begin met het schetsen van de problematiek die je ziet. Onderbouw dit met externe (betrouwbare) bronnen in de vorm van grafieken, krantenkoppen of onderdelen uit een rapport. Op deze manier etaleer je de pijn op een zo’n objectief mogelijke wijze. Vervolgens is het belangrijk om één slide te wijden aan de Total Addressable Market (TAM) waar je je op richt. Een koper of investeerder is áltijd op zoek naar potentieel; maak dit daarom concreet.  

3. Jouw oplossing

De pijn heb je geëtaleerd in de marktanalyse. Nu is het tijd om jouw oplossing uit te leggen. Gebruik illustraties, voorbeelden en andere rijke content om een duidelijk beeld te schetsen van je product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan een explainer video. Verder werkt het altijd geweldig om een before en after plaatje te zien. Met andere woorden; hoe complex zag de wereld eruit zonder jouw oplossing en hoe geweldig is de wereld met jouw oplossing.  

4. Concurrentiepositie & track-record

Nu we een duidelijk beeld hebben van je bedrijf is het goed om je concurrentiepositie duidelijk te maken en je (eventuele) track-record te etaleren. Is er voor jouw oplossing een Magic Quadrant van Gartner? Mooi, gebruik dat dan om te laten zien hoe het concurrentieveld eruit ziet! Zo niet, creëer zelf een kwadrant gebaseerd op dezelfde principes en plot jouw bedrijf daarin. Heb je ook al een track-record bij bestaande klanten? Etaleer die dan ook. Logo’s van grote namen doen het goed, maar nog liever voeg je een referentievideo of wat quotes toe.    

5. Opportunity

Potentieel, we hebben er al eerder over gesproken, is één van de belangrijkste factoren bij bedrijfsverkoop of een investeringstraject. Maak daarom een hoofdstuk met jouw beoogde roadmap voor de komende drie tot vijf jaar. Concretiseer hierbij groeikansen in overzichtelijke stappen door jouw visie te beschrijven t.a.v. onderwerpen zoals bijvoorbeeld commerciële groei, internationalisering, de doorontwikkeling van je product, etc. 

6. Verdienmodel

Waar verdient jouw bedrijf geld aan, dat moet duidelijk worden in deze slide van het informatiememorandum. Houd je verdienmodel daarbij zo simpel mogelijk. Een Chinese menu-kaart is uit den boze. Heb je meer dan één slide nodig? Ga dan terug naar de tekentafel. Het moet eenvoudig zijn je product te verkopen en nieuwe klanten snel en laagdrempelig aan te haken. OK, voor je upsell propositie mag je nog een extra slide gebruiken. Maar dat is echt het maximum. 

7. Waardering of investeringsbehoefte (én aanbod)

Op dit moment heeft de potentiële koper of investeerder een uitstekend beeld van jouw bedrijf. Bij de verkoop van een bedrijf is het goed om een beeld te geven van de waarderingsindicatie. Noem geen getal, maar gebruik liever een betrouwbare bron met marktconforme multiples. Op deze manier krijgt de koper een indicatie van de beoogde verkoopwaarde. In het geval van een investering is het belangrijk wel een concreet bedrag te noemen. Ook is het belangrijk een doorkijk te geven van je aanbod. Kortom, wat krijgt de investeerder terug. Is dat een (converteerbare) lening, aandelenpercentage of andere vorm?    

8. Financiële informatie

Gebruik één of twee slides voor wat extra financiële informatie. Denk aan een eerste slide met meer informatie over de omzet, kosten en winst van de afgelopen drie jaar en het huidige jaar. Dit geeft een goed beeld waar je bedrijf nu staat. De tweede slide kan vervolgens meer detail geven over de beoogde investeringen en opbrengsten voor de komende drie tot vijf jaar. 

9. Algemene bedrijfsinformatie

In het laatste hoofdstuk van de informatiememorandum is het zinvol om wat algemene bedrijfsinformatie toe te voegen. Denk aan de juridische structuur, het kantoor en je team. Ook is het van belang om hier de DGA’s te presenteren. Er wordt wel eens gezegd; eerst de vent, dan de tent! Het is daarom belangrijk dat je de DGA’s krachtig positioneert.  

Gefeliciteerd! De inhoud van je informatiememorandum staat. Maar, we hebben nog één cruciale tip en dat is de professionele opmaak. Het is misschien wel het allerbelangrijkste element van een IM. Laat het daarom opmaken door een grafisch ontwerper. Schrap lange teksten en vervang ze voor duidelijke illustraties of pakkende bullitpunten. Denk ook na over een pakkende titel, paginanummers en een disclaimer. Het zijn allemaal kleine dingen, maar oh zo cruciaal voor een goede indruk. 

Stuur je IM overigens niet zomaar naar iedereen. Maak eerst een teaser met twee pagina’s aan basisinformatie. Bij interesse is het ons advies om vervolgens een Non-Disclosure Agreement (NDA) te laten tekenen alvorens je al jouw gevoelige bedrijfsinformatie op tafel legt. Succes!