Wil je je bedrijf verkopen? Je bedrijf klaarmaken voor een toekomstige bedrijfsverkoop?
Of ga je venture capital ophalen voor een volgende stap in je bedrijfsgroei? Wat je plannen ook zijn, de uitvoering begint met een goede voorbereiding.
Op basis van onze eigen jarenlange ervaring hebben we een Top 16 samengesteld van factoren die grote invloed hebben op de bedrijfswaarde.
Klik op de onderstaande afbeelding om de volledige infographic te bekijken.

Scoor je hoog op alle 16 punten?
Mooi, dan ligt een Dream Exit binnen handbereik. Zijn er meerdere onderdelen die je niet goed op orde hebt? Geen zorgen. Met een goed plan van aanpak is ook voor jou een mooie exit haalbaar.
1. De terugkerende omzet is hoog
Abonnementen, service- en onderhoudscontracten of andere licentiemodellen zijn vormen van terugkerende omzet. Bedrijven met een hoge repeterende omzet zijn veel interessanter dan bedrijven die de omzetteller iedere maand weer op €0 moeten zetten.
2. De complexiteit is laag
Hoef je maar weinig te doen om heel snel veel nieuwe klanten binnen te halen? Top! Heb je te maken met lange implementatietijden, complexe on-boarding processen of andere vertragende factoren? Zoek dan uit hoe je de complexiteit kunt verlagen.
3. Het marktpotentieel is hoog
Bedrijven met een hoog marktpotentieel zijn vaak marktleider in 1 of 2 sectoren en kunnen nog volop groeien in andere branches. Ben jij marktleider in een sector en is er geen uitzicht op groei in andere segmenten? Ga dan nadenken over een manier om dit te doorbreken.
4. De EBITDA is hoger dan 20%
Bedrijven met gezonde marges zijn altijd in trek. Een EBITDA van meer dan 20% is daarbij een uitstekende graadmeter. Lukt het niet om dit te halen? Probeer dan kosten te besparen of op andere manieren de marges te verbeteren.
5. Het business model is sticky
Een sticky business model bindt klanten aan je product of dienst. Overstappen of opzeggen is geen optie! Vaak behoort het product of dienst binnen het primaire proces en is het een must-have. Verkoop jij een nice-to-have, dan is er werk aan de winkel.
6. Het Intellectueel Eigendom is in eigen handen
Ben jij eigenaar van het Intellectueel Eigendom? Of koop je de belangrijkste waarde van jouw bedrijf in via derden? Dit laatste heeft direct een negatieve impact op de waarde van je bedrijf. Eigendom is cruciaal. Je bent dan niet afhankelijk van anderen.
7. Het internationale potentieel is hoog
Bedrijven met een hoog internationaal potentieel zijn interessant voor iedere investeerder of koper. Het draait allemaal om schaalbaarheid. Heb je zelf al internationale stappen gezet, dan heb je een aantrekkelijk bedrijf. Ook als je alleen potentieel kunt aantonen, zit je vaak goed.
8. De terugkerende kosten zijn laag
Lage personeelskosten, beperkte abonnementen, verzekeringen en huurkosten of reële hostingkosten: deze en andere repeterende kosten kun je kritisch bekijken. Bespaar waar mogelijk.
9. De afhankelijkheid van mensen is laag
In ieder succesvol bedrijf zijn er een paar mensen die de kar trekken. Toch is het belangrijk dat het succes niet afhankelijk is van deze mensen. Bij hun vertrek mag het best pijn doen, maar ieder individu, en jij dus ook, moet vervangbaar zijn.
10. Er is een bewezen track-record
Succes heeft waarde als je kunt aantonen dat het al lange tijd aanhoudt. Hoge NPS-scores, reviews of aansprekende klantreferenties horen bij je track-record. Maar ook gestage groeicijfers zetten je track-record kracht bij. Vertrouwen is het sleutelwoord.
11. De innovatiekracht is hoog
Hoe innovatief en toekomstbestendig is jouw bedrijf? Wordt er gebruik gemaakt van vooruitstrevende oplossingen? Overheerst een innovatieve houding ten opzichte van je producten en diensten? Hoe innovatiever, hoe beter bij de verkoop van je bedrijf.
12. Het business model is moeilijk te kopiëren
Ben je in het bezit van patenten? Kost het namaken van je product of dienst veel tijd en geld? Dan heb je een grote voorsprong op je concurrenten. Is je business model eenvoudig te kopiëren, denk dan na over slimme manieren om de concurrentie voor te blijven.
13. Het bedrijf is Operationally Excellent
Iedere menselijke handeling kost tijd en geld. In hoeverre zijn bijvoorbeeld je processen voor marketing, sales en delivery geautomatiseerd? Het gebruik van CRM en ERP software is daarbij slechts de basis. Succesvolle bedrijven hebben zo veel mogelijk geautomatiseerd.
14. Het churn-percentage (klantverloop) is laag
Niet alleen de groeicijfers zijn belangrijk voor bedrijfsverkoop. Een hoog klantverloop heeft een negatieve invloed op je bedrijfswaarde. Besteed aandacht aan manieren om klanten aan je bedrijf te binden en je churn-percentage zo laag mogelijk te houden.
15. De NPS score is hoog
Hoe tevreden zijn jouw klanten en in welke mate zijn ze een promotor van jouw producten en diensten? Positieve en loyale klanten hebben invloed op de bedrijfswaarde. Een veelgebruikte methode om dit te meten is de Net Promotor Score (NPS).
16. Het klantportfolio is breed
Het hebben van een breed klantportfolio heeft alles te maken met de continuïteit van jouw bedrijf. Is je organisatie sterk afhankelijk van een paar grote klanten, dan is het tijd voor actie. Een breed klantportfolio voorkomt dat jouw bedrijf kwetsbaar is.
Met deze Top 16 kun je je organisatie kritisch tegen het licht houden. Ga je het traject van bedrijfsverkoop samen met je eigen team doorlopen? Of schakel je een deskundige en onafhankelijke partij in om je te begeleiden naar je Dream Exit?
Als we één ding zeker weten, dan is het dit: je hebt iemand nodig die je kunt vertrouwen. Iemand die je ook de waarheid zegt als die niet prettig is om te horen. Iemand die iedereen bij de les houdt.
Je bent dit bedrijf begonnen vanuit je passie. Je hebt er je ziel en zaligheid in gestoken. Je verdient niet minder dan de hoofdprijs. Laat je dus op weg naar bedrijfsverkoop alleen adviseren door een consultant die je de best haalbare exit bezorgt.
