Ben jij een ondernemer met een succesvolle onderneming? Dan denk je vast regelmatig: “Hoe verkoop ik mijn bedrijf eigenlijk?” Geen gekke vraag, want net zoals de meeste ondernemers verkoop je niet vaak een bedrijf. Om je vraag te beantwoorden hebben wij een aantal praktische stappen uitgewerkt om jouw bedrijf uiteindelijk succesvol (en dus slim) te verkopen.

Stap 1: Creëer een compleet beeld van jouw organisatie

Alles begint bij het bepalen van de 0-situatie, want hoe staat jouw bedrijf er eigenlijk voor? Je zit er nu waarschijnlijk middenin want je bent op dit artikel beland. Natuurlijk kun je vandaag nog een spreekwoordelijk ‘Te Koop’-bord in je voortuin zetten. Toch raden we dit af en adviseren we je om eerst de balans op te maken. Het is verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Waarom is juist nu het juiste moment om mijn bedrijf te verkopen?
  • Wat kan ik doen om mijn bedrijf in de komende maanden nog net wat interessanter te maken?
  • Op welk termijn wil ik mijn bedrijf verkopen en tegen welke prijs?
  • Welke manieren zijn er om mijn bedrijf te verkopen?

Het is zeer waardevol om goed voor ogen te hebben wat jouw motieven precies zijn voor het verkopen van een bedrijf. Daarnaast is het interessant om erachter te komen waar de kansen liggen. Dit helpt bij een succesvolle verkoop van je bedrijf.

Deze fase staat in het teken van het creëren van een compleet beeld van jouw organisatie. Wil je jouw bedrijf uiteindelijk met een Dream Exit te verkopen, dan is verstandig om de QuickScan van No Monkey Business (NMB) te doorlopen. De NMB QuickScan© is een handige tool die je snel inzicht geeft in de huidige toestand van je bedrijf. In 25 vragen laten we je nadenken over je organisatie. Doe de NMB QuickScan© gratis en vrijblijvend. Na de NMB QuickScan©, wordt ook een DeepScan© geadviseerd. Deze tool helpt je om een zo compleet mogelijk beeld van jouw organisatie te geven.

Daarnaast is het ook verstandig om je alvast te oriënteren in de verschillende manieren om je bedrijf te verkopen. Er zijn grofweg vier categorieën van kopers:

  1. Strategische kopers; ondernemingen die vergelijkbare of aanvullende producten/ diensten verkopen waarbij jouw bedrijf een mooie aanvulling is. Hier zien we ook steeds meer non-tech buyers.  
  2. MBO/ MBI: Management Buy-Out (zittend management koopt zich in in de onderneming) of Management Buy-In (personen van buiten de onderneming kopen zich in)
  3. Venture Capital & Private Equity; Private Equity koopt 100% (of bijna 100%) van de onderneming en neemt de volledige controle. Venture Capital koopt zich voor een kleiner aandeel in (50% of minder).
  4. Informal Investors; dit zijn vermogende particulieren of kleinere VC’s die zich over het algemeen toeleggen op kleinere investeringen en daarbij ook vaak in de vroege fasen van een bedrijf (start-up)
Two business partners handshaking flat vector illustration. Cartoon businessmen concluding agreement for success. Partnership, teamwork and negotiation concept

Meer weten over deze type kopers? Lees dan het artikel “Onderneming verkopen? De prijs van alles en de waarde van niks.”

Stap 2: Kom tot een verbeterplan

De resultaten van de analyses in de eerste stap brengen je naar de tweede stap. Dit is namelijk het moment om opnieuw te kijken naar de missie van het bedrijf zodat potentiële kopers weten met wat voor bedrijf ze te maken hebben. 

In deze fase kijk je kritisch naar een aantal zaken en stel je nieuwe plannen op:

  • Missie & visie
  • Propositie
  • Strategie bedenken om de markt op te gaan
  • Plan bedenken om alle beloftes na te komen

Dit gebeurt allemaal aan de hand van de analyses van de eerste stap. Is de missie van jouw bedrijf al helemaal helder? Dan focus je je op de zaken waar nog kansen en verbeteringen liggen. 

In deze fase is het ook zeer interessant om een pitch-deck en vervolgens een informatiememorandum te schrijven. Dit is een document waarin alle ins en outs beschreven staan van een bedrijf dat te koop staat. Belangrijk dus voor jou en de toekomstige eigenaar om te weten. Belangrijke onderdelen van een informatiememorandum zijn onder andere:

  • Een duidelijke missie & visie: hoe weet de toekomstige koper waar het bedrijf voor staat?
  • Marktanalyse: wat kan de toekomstige koper zich voorstellen bij de huidige markt waarvan het bedrijf onderdeel uit maakt?
  • Concurrentiepositie: wat is de huidige positie van het bedrijf ten opzichte van concurrenten?
  • Verdienmodel: Hoe verdient het bedrijf geld?
  • Financiële informatie: Wat was de omzet, wat waren de kosten en hoeveel was de winst de afgelopen jaren?

Een waardevolle tip voor een informatiememorandum is om een teaser te maken van het definitieve document. Je stuurt dit als eerst naar geïnteresseerden zodat niet direct alle bedrijfsinformatie beschikbaar is voor iedereen. Bij serieuze interesse stuur je het volledige document. Meer je hier meer over weten? Lees dan deze blog over het maken van een informatiememorandum.

Uiteindelijk eindigt deze fase met een concreet verbeterplan waarbij je in 12 tot 24 maanden de beste versie van jouw bedrijf gaat neerzetten. 

Stap 3: Maak je klaar voor de verkoop

In deze stap wordt je bedrijf klaargestoomd voor de grote verkoop; de Dream Exit. Daarom is het in deze fase tijd om een projectteam samen te stellen en het verbeterplan uit de vorige fase tot uitvoer te brengen. No Monkey Business zou je hierbij kunnen helpen om de opgestelde projecten op te nemen en hierin de leiding te nemen. Belangrijk hierbij is om een realistische planning op te stellen zodat jouw bedrijf op het gewenste moment verkocht kan worden. 

Ook is het cruciaal om naast het IM een Business Plan en Financieel Memorandum te maken. Hierin worden je plannen geconcretiseerd in getallen. Een koper is 9 van de 10 keer al snel op zoek naar de financiële onderbouwing van je ideeën. Wat is de Total Addressable Market, welk aandeel ga jij daarbij pakken en welke kosten zijn daarbij gemoeid. Al die informatie dient in een dergelijk document terug te komen. Maar ook historische cijfers die de beoogde groei onderbouwen zijn niet te missen.   

Wanneer dit helemaal inzichtelijk is, is je bedrijf klaar voor de verkoop. Je kunt nu met een gerust hart het ‘Te Koop’-bord in de tuin gaan zetten. 

Stap 4: De verkoop van je bedrijf 

In de laatste stap staat jouw bedrijf en de markt centraal. Op dit moment heeft je bedrijf alles wat nodig is voor een succesvolle verkoop: een duidelijke missie, goede propositie, marktstrategie en deliverymethode waarin wordt laten zien hoe de beloftes worden waargemaakt. Ook wordt er in deze fase gekeken naar de potentiële kopers. Wanneer je samen met No Monkey Business werkt, staat er een netwerk klaar met potentiële kopers. Hierbij wordt ook naar de lijst met jouw potentiële kopers gekeken.

In deze fase wordt er onder andere gekeken naar de concrete waardebepaling. Wat gaat jouw bedrijf nu echt opleveren? Daar ben je misschien wel het meest benieuwd naar. Het kan een uitdaging zijn om een accurate waardebepaling te maken. Er zijn namelijk verschillende methodieken die worden gebruikt om de waarde van een bedrijf te bepalen. Één ding is zeker: bij No Monkey Business staat een professioneel team voor je klaar die weet waar ze het over hebben en die het meeste uit jouw bedrijf willen halen. Wat goed om te onthouden is, is dat de waarde van je bedrijf vaak niet gelijk staat aan de prijs die je daadwerkelijk krijgt bij de verkoop. De bedrijfsovernamemarkt is namelijk meestal niet in evenwicht zoals dat bij de huizenmarkt vaak wel is. Meer weten over de waardebepaling van je bedrijf? Lees dan dit artikel waarin we hier dieper op ingaan.

Wanneer je het stappenplan van No Monkey Business hebt doorlopen, staat alles klaar. Door de verschillende analyses die zijn gemaakt weet je potentiële kopers snel van informatie te voorzien en dat zorgt voor een fijne samenwerking tussen koper en verkoper en resulteert in een succesvolle verkoop. Na het verkoopproces, kom je in de afrondingsfase terecht waarbij je naar een notaris gaat. Na het tekenen van de koopovereenkomst is echter nog niet alles geregeld. Wanneer ook de leveringsakte, dit is het document waarin de overdracht van onroerend goed staat, in orde is, is het bedrijf officieel van de nieuwe eigenaar.