‘Ik heb mijn bedrijf verkocht, wat nu?’ Een veelgestelde en logische vraag. Als ondernemer heb jij jarenlang geïnvesteerd in je bedrijf. Wanneer je het verkocht hebt kom je in een nieuwe positie: je hebt tijd en geld over en bent op zoek naar een nieuwe invulling van je dagelijks leven. Ook zoek je uiteraard naar een manier om de verkoopopbrengst slim te organiseren. Maar wat zijn de mogelijkheden? Welke opties heb je na de verkoop van je bedrijf? Of jij nu de verkoop al rond hebt en klaar bent voor een volgende stap, of je nog aan het oriënteren bent op de mogelijkheden voor ná een eventuele verkoop, in dit artikel brengen we je op de hoogte van de mogelijkheden ná jouw exit. 

Allereerst is het natuurlijk goed om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. De manier waaróp je uitstapt (of bent uitgestapt) kan namelijk bepalend zijn voor jouw volgende stap. Het is dus van belang dat je goed op de hoogte bent van de verschillende situaties, want niet elke verkoop hoeft te betekenen dat je jouw ‘kindje’ kwijt bent. Er zijn namelijk diverse manieren om je bedrijf te verkopen. Ben je nog in de oriëntatiefase, bedenk dan nu al wat jouw ambities zijn. Wil je er helemaal mee stoppen, of blijf je betrokken bij het bedrijf? Om je enigszins wegwijs te maken lichten we de drie verkoopopties toe, mét daarbij een veelvoud aan opties die je hebt na de transactie. 

Drie manieren om je bedrijf te verkopen

Het verkopen van je bedrijf kan natuurlijk op veel verschillende manieren gebeuren. Toch zijn er drie manieren die vaak een rol spelen in je keuze. 

Optie 1: Volledige exit

De naam zegt het al, bij een volledige exit stap je volledig uit het bedrijf. Er zijn diverse redenen waarom je dit zou willen. De meeste ondernemers kiezen voor deze optie wanneer zij (bijna) hun pensioenleeftijd bereikt hebben óf toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Het is dan ook logisch dat wanneer je een volledige exit ambieert je zo snel mogelijk wilt verkopen. 

Houd er wel rekening mee dat de verkoop van je bedrijf niet over één nacht ijs gaat, zeker niet wanneer jij het gezicht bent van je onderneming. Neem van tevoren de tijd om afstand te nemen zodat je jezelf als het ware losweekt van de organisatie en jou als boegbeeld van het imago. Doe je dit niet? Dan kun je rekenen op een (véél) lagere prijs. Als jouw bedrijf namelijk te veel afhankelijk is van jou, dan is dit voor een potentiële koper een groter risico. Het is namelijk nog maar de vraag of het personeel, klanten of partners ook niet weglopen na jouw vertrek. Zorg dus dat je goed nadenkt of jouw positie binnen je bedrijf op het moment van uitstappen.  Dit kost wel even wat tijd, maar levert je uiteindelijk een hogere verkoopprijs op dan wanneer je direct verkoopt. 

Optie 2: Tijdelijk aanblijven op basis van een earn-out

De tweede optie waarvoor je kunt kiezen is om tijdelijk aan te blijven. Dit is ook vaak wat een koper afdwingt in de vorm van een earn-out, ofwel uitgestelde exit. Je blijft hierbij aan voor een (vaak afgebakende) periode en krijgt een deel van de verkoopprijs direct na de verkoop. In de periode dat jij bij het bedrijf blijft werk je mee aan de doelen die onderdeel waren van je businessplan. Een koper stapt namelijk altijd in op basis van groeipotentieel. Wanneer je samen met de nieuwe eigenaar na deze periode de gewenste resultaten hebt behaald ontvang je het resterende deel van de verkoopprijs. Het voordeel van deze manier van uitstappen is dat je direct een bedrag op je rekening gestort krijgt en dat je verbonden blijft met het bedrijf dat jij hebt opgebouwd. Echter kent een earn-out ook nadelen: tijd om bij te komen is er niet, want je moet volop doorknallen om je doelen ook écht te realiseren en dus je earn-out te verdienen. Daarnaast verlies je de zeggenschap en krijgen veel ondernemers het gevoel weer in loondienst te zijn, wat zij als verstikkend ervaren. Als ondernemer ben je nu eenmaal gesteld op je vrijheid. De kans op dit gevoel is groter wanneer jouw bedrijf overgenomen wordt door een partij die groter is dan jouw bedrijf. De politieke arena is daar nu eenmaal groter dan wat je waarschijnlijk gewend bent. Maak daarom vooraf goede afspraken over je bewegingsvrijheid in de periode dat je nog aanblijft. Toch is de earn-out optie een veel voorkomende manier van verkopen, grotendeels uit strategische overwegingen. De koper heeft de oorspronkelijke ondernemer namelijk nodig om de ambities voor het bedrijf te kunnen waarmaken.

Optie 3: Herinvesteren in het ‘nieuwe’ bedrijf

Een laatste mogelijkheid om je bedrijf te verkopen is dat je de aandelen verkoopt en (een deel van) het verkregen kapitaal direct herinvesteert in de ‘nieuwe’ organisatie. Zeker wanneer je het bedrijf verkoopt aan een strategische koper of private equity partij, dan komt er vaak in één klap een grote oorlogskas beschikbaar en is er veel groei mogelijk. Wanneer je kiest voor deze optie, zorg dan dat je kiest voor een strategische partner waarvan je weet hoe zij er voor staan en wat hun groeiambitie is. Hebben ze een buy-and-build strategie, willen ze juist autonoom groeien of hebben ze andere plannen? Doe altijd een due diligence onderzoek zodat je weet met wie je in zee gaat, maar ook of het klikt met je nieuwe aandeelhouders. Het voordeel van herinvesteren is dat je na de verkoop van (een deel van) je bedrijf een deel direct te gelde kan maken. Vaak zien we dat ondernemers daarmee financiële rust creëren. Het andere deel herinvesteer je. Ondanks dat je een kleiner percentage verwerft, is het vaak wel onderdeel van een veel grotere taart.  

Nu je weet welke verkoopopties er zijn, kun je gaan nadenken over de vervolgstap. Waarom nu al? Je wilt jouw vermogen uiteraard zo slim mogelijk wegzetten. Zorg dat je een plan hebt om je geld slim te sparen, of zelfs te vermeerderen zonder dat je voor vervelende belasting-verrassingen komt te staan. We leggen je graag enkele opties voor, zodat je ook daarover alvast kunt nadenken.

Je bedrijf verkocht, wat nu? We zetten 7 opties voor je op een rij

  1. Sparen..

Ja, we noemen hem toch maar even. Je kunt inderdaad je geld op de bank zetten, alleen raden we dit echt af. Vroeger kon je rentenieren… Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo, maar betaal je juist rente over je vermogen en verliest het waarde door inflatie. Er zijn genoeg andere manieren om je geld apart te zetten of zelfs voor je te laten werken. Bedenk je: hoe kan ik mijn geld op een slimme manier wegzetten zodat ik er ieder jaar iets op verdien? De optie van sparen zorgt ervoor dat je erop verliest. Niet doen dus.

2. Investeren in vastgoed

Waarom investeren in vastgoed? Het is een tastbare investering met optimaal rendement, je bent beschermd tegen inflatie en hebt veel fiscale voordelen.

3. Beleggen (cryptomunten, aandelen, etc.)

Met beleggen kun je in korte tijd een hoog rendement opbouwen. Jouw inleg kan razendsnel veel geld waard worden. Let wel op: beleggen is niet zonder risico’s: je kunt ook je gehele inleg kwijtraken. Laat je goed informeren en beleg uiteraard alleen met geld dat je kunt missen. 

4. Nieuw bedrijf beginnen

Veel ondernemers kunnen het niet laten om toch weer een nieuw bedrijf te beginnen. Ze zien mogelijkheden en weten daarop in te spelen. Het voordeel: alle geleerde lessen uit het verleden neem je mee waardoor je snel kunt groeien.

5. Angel-investor worden

Is het ondernemerschap je lief, maar wil je niet opnieuw beginnen? Dan kun je je aansluiten als angel-investor. Je investeert met jouw tijd en kennis in bestaande bedrijven om snelle groei te realiseren. Er zijn verschillende groepen waarbij je kunt aansluiten, om zo bijvoorbeeld samen te investeren. Wees je wel bewust van de risico’s als angel-investor, weet waarin je investeert om niet bedrogen uit te komen

6. Coach-rol: kennis blijven verspreiden

Er zijn ondernemers die hun geleerde lessen en kennis willen verspreiden en in een coachrol stappen om andere ondernemers te helpen bij hun uitdagingen. Oprichter van No Monkey Business, Martijn van der Hoeden is daar een mooi voorbeeld van. Hij verkocht zijn succesvolle tech-bedrijf en helpt vandaag de dag andere ondernemers vanuit NLGroeit. Ook jij kunt andere ondernemers helpen als coach.

En uiteraard.. ook genieten!

Misschien overbodig, maar toch waard om te noemen: Ga eerst genieten na de verkoop van je bedrijf. Maak je hoofd leeg en doe wat je altijd al hebt willen doen: ga op wereldreis, koop die ene auto. Doe wat je gelukkig maakt, want laten we niet vergeten: het bedrijf verkopen waarin jij jarenlang dag in dag uit tijd, geld en energie hebt geïnvesteerd is nu eenmaal een rouwproces: je neemt afscheid van jouw ‘kindje’. 

Neem dus ook de tijd om tot rust te komen en te genieten van wat je nu hebt. Al dat andere kan altijd nog.