Slim je bedrijf laten groeien.
Zo eenvoudig als het klinkt, is het in de praktijk vaak niet.
Want is je plan wel goed genoeg? Is je software of product wel écht klaar? Heb je alle stappen en scenario’s voldoende uitgedacht?
Maak je de juiste keuzes? Gaat de concurrentie je niet afmaken? Veel tech-ondernemers liggen wakker van 1001 vragen. Stop daarmee!
Wil je jouw tech-bedrijf slim laten groeien? Neem dan een voorbeeld aan Angry Birds.
In deze game gaat het om 6 basisregels waar jij veel aan kunt hebben. Maak je deze regels eigen en laat je hele team ze omarmen. Je zult zien dat het net zo verslavend is als het spel zelf en dat het voor veel successen zorgt.

De 6 Angry Birds-regels voor slimme groei
Waarschijnlijk ken je Angry Birds wel. Red, Chuck, Bomb en Terence zijn 4 van de vele karakters die jou helpen om alle Bad Piggies te verslaan. Het principe is simpel: gemene varkens hebben je eieren gestolen. De enige manier om die terug te krijgen, is door de piggies te verslaan.
Met een grote katapult kun je boze vogels afvuren op de gemene varkens. Alleen zo kun je ze verslaan.
Eigenlijk hoef je maar 6 basisregels te volgen om een volgend level te bereiken.
- #1 richten
- #2 schieten
- #3 missen
- #4 bijsturen
- #5 schieten
- #6 raken.
En dit is precies de manier waarop je jouw bedrijf snel kunt laten groeien. Het realistische scenario is dat je daarbij ook missers zult hebben en soms meerdere malen gaat missen. Positieve scenario’s zijn er natuurlijk ook. In dat geval zijn er altijd mogelijkheden om te verbeteren en bij te sturen.
Lees ook: hoe sticky is jouw businessmodel?

Fail Fast. Learn Fast. Improve Fast.
Spotify heeft het principe van Angry Birds volledig omarmd. Of ze hun werkwijze daadwerkelijk de Angry Birds-methode noemen, betwijfel ik, maar het principe is gelijk.
Onder het motto ‘Fail Fast. Learn Fast. Improve Fast.’ wordt het hele engineering team getraind om te leren van alles dat niet loopt zoals gehoopt of gepland. Ze hebben dit uitgangspunt zelfs onderdeel gemaakt van hun Engineering Code. Ze praten bewust niet van fouten, maar van lessen. Kijk maar hoe goed de 6 regels van Angry Birds hierbij passen:
Richten = kort nadenken
Bij iedere stap in je ondernemersreis is het goed om na te denken over de te nemen acties. Of je nu een groeistrategie of marketingstrategie wilt uitwerken of een nieuwe branche wilt aanboren, maak een plan en bepaal de risico’s en de kaders.
Kost het veel geld om iets uit te voeren, bekijk dan hoe je de risico’s en de kosten kunt beperken. Maar blijf niet te lang hangen in het nadenken, twijfelen en rondvragen. Ga snel over naar stap 2. Alleen dan kom je erachter of het echt werkt.
Schieten = doen
Het is tijd voor actie. Lanceer je Minimal Viable Product (MVP), salesplan of marketingcampagne. Bewaak de voortgang aan de hand van slimme mijlpalen of targets. Is je actie een schot in de roos? Geweldig! Ga naar stap 6 en vier je succes. Is je actie geen succes? Dan kom je direct in stap 3 van het Angry Birds spel.

Missen = leren
Missen voelt voor veel mensen als een tegenvaller. Je hebt iets bedacht en het blijkt anders uit te pakken. Niet getreurd, want je ontvangt een waardevol leermoment.
Verwar ‘missen’ dan ook niet met ‘fouten maken’. Iemand die niet nadenkt of moedwillig regels overtreedt, maakt fouten. In alle andere gevallen heb je lef getoond en een leermoment gecreëerd. Nu wordt het leuk: stap 4.
Bijsturen = evalueren en aanpassen
Hoe je actie ook scoort, het is altijd goed om te kijken naar verbeterpunten. Evalueer de resultaten van je actie. Wat ging er goed en wat kon beter? Een tip is om alle betrokken een rapportcijfer te laten geven.
Geeft iemand een vijf, dan kost het waarschijnlijk niet veel moeite om verbetervoorstellen los te peuteren. Geeft iemand een acht of negen, dan is het interessant om te vragen: ‘Wat is er nodig om daar een negen of tien van te maken?’. Op die manier zet je mensen aan het denken en krijg je waardevolle input voor het vervolg.

Schieten = doen
Gooi een idee niet te snel overboord. Slaat je SEA campagne niet aan of omarmt je doelgroep niet direct je nieuwe product? Stop het niet binnen twee weken in een la. Ga aan de slag met de verbeteringen uit stap 4 en schiet nog een keer op je doel.
Misschien mis je nog een keer. Zo gaat dat nu eenmaal, net als in Angry Birds. Soms speel je een level in één keer uit, andere keren moet je een paar keer opnieuw beginnen. Zolang je maar blijft leren, evalueren en aanpassen is dat geen probleem.
Kort-cyclisch met beperkt risico en kosten! Blijf bijsturen en schieten tot je het laatste level bereikt.

Raken = succes vieren en leermoment creëren
Niets is zo mooi als successen vieren. Doe dat uitbundig. Doe het alleen of met het hele team, maar vergeet deze stap niet. Hij is erg belangrijk. Het is jou of jullie immers gelukt en je bent klaar voor een volgend level.
Net als in het spelletje moet je weer opnieuw beginnen en wordt het spel met elk level moeilijker. Een groot voordeel is dat je na verloop van tijd zo veel hebt geleerd, dat je deze moeilijkere levels als ondernemer ook aan kunt.
Tip: waarom je nee moet zeggen tegen nieuwe klanten.
Nieuwe stappen, klein beginnen
Ga je met nieuwe ideeën of stappen aan de slag? Dan is het verstandig om klein te beginnen. Groots denken is mooi en brengt je als ondernemer ver. En natuurlijk kun je daarbij een all-in strategie hanteren en je idee meteen groots lanceren.
Bij succes ben je in dat geval waarschijnlijk helemaal binnen. Maar bij tegenslag ben je blut. Paul Carroll en Chunka Mui beschrijven in hun boek ‘The New Killer Apps’ hoe grote bedrijven de startups van deze wereld kunnen uit-innoveren.
Hun motto is ‘Think Big, Start Small, Learn Fast’. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Aarzel niet en ga het doen. Neem het risico dat bij jou past. Veel speelplezier!
Een kleine credit voor Jacco van der Kooij van Winning by Design. Hij is de inspiratie geweest voor dit blog over hoe je jouw bedrijf kan laten groeien.
Credits voor de afbeeldingen: AngryBirds