Als ondernemer kun je op het punt komen te staan je bedrijf te willen verkopen. Maar, hoe maak je die keuze? Waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? Tames Rietdijk, CEO BusinessForensics en zijn partner maakten samen de keuze hun fintech-bedrijf te verkopen. Zijn partner ambieerde een volledige exit, Tames zelf wilde niet alleen verder. Ze besloten het traject in te gaan onder begeleiding van No Monkey Business. In een interview met Ronnie Overgoor voor onze TV show Dream Exits deelt hij zijn verhaal.

Waarom je bedrijf verkopen?

Het bedrijf BusinessForensics, opgericht in 2010, is een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het voorkomen van financiële criminaliteit bij bedrijven in de financiële sector, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Na diverse grote mijlpalen te hebben bereikt, belangrijke agendapunten in het vooruitzicht, maar ook het feit dat Tames’ partner een exit ambieerde en Tames zelf niet alleen verder wilde, werd hen duidelijk dat het tijd was voor een volgende stap. ‘We stonden voor een technologie-migratie en waren te bescheiden gegroeid om dat uit onze eigen cashflow te financieren.’ vertelt Tames. ‘Daarbij wilden wij ook graag internationaal snel groeien en zochten een partij om daarbij te kunnen helpen.’ De keuze om het succesvolle BusinessForensics te verkopen wordt gemaakt. 

Op zoek naar de juiste begeleiding

Wat beide heren meteen wisten: we gaan dit niet alleen doen. Ondanks dat hij het al eerder deed, blijft een bedrijf verkopen volgens Tames een spannend traject. ‘De werkdruk ligt hoog, we blijven uitbreiden en klanten stellen hoge eisen. Daarnaast kost het gewoon heel veel tijd, want iedere geïnteresseerde heeft weer andere vragen.’ 

Het eerste bedrijf waar Tames en zijn partner mee spraken, was een grote speler met een aanzienlijk netwerk in private equity. Echter, de financiële gedrevenheid van deze partij stond hen toch een beetje tegen. Toen kwamen ze een ander bedrijf tegen: No Monkey Business.

Waarom No Monkey Business?

De keuze om met No Monkey Business in zee te gaan zit hem volgens Tames in een aantal aspecten. ‘Zij kijken eerst naar de verkoopkracht van de organisatie, om daarna pas een selectie van potentiële kopers te maken’ vertelt hij. Wat ook een rol speelt is dat No Monkey Business breder instapt dan alleen op financieel geïnteresseerde partijen. Ook strategische partners en partijen die een portfolio willen opbouwen met het bedrijf kunnen geselecteerd worden als potentiële koper. Maar dat was niet wat hen overtuigde: “De doorslag gaf dat de medewerkers bij No Monkey Business allemaal al een keer hun bedrijf hadden verkocht – ook tech-bedrijven. Ik wilde in het bedrijf blijven en mijn partner niet, dat maakt het emotioneel een moeilijk proces. Het feit dat No Monkey Business dat herkende gaf meteen een vertrouwd gevoel.”

Hoe ging het in zijn werk?

No Monkey Business gaat secuur en doelgericht te werk. Na de uitgebreide intake wordt aan de hand van die resultaten aan de plannen voor de toekomst gewerkt. De missie van het bedrijf staat centraal. ‘We zijn ons verhaal en pitch gaan verbeteren en hebben laagdrempeliger producten ontwikkeld, die makkelijker aan de man te brengen zijn.’ vertelt Tames. Ook werd een digitale marketingafdeling opgericht, omdat daar tot op dat moment nog nooit iets mee gedaan was. ‘Dat leverde meteen meer leads op, wat voor de koper natuurlijk heel interessant is’, gaat hij verder. Geen simpele opleuk-trucs dus, maar écht waardeverhogende aanpassingen. Tames geeft toe: zelf waren ze hier niet achter gekomen. 

Interviewer en presentator Ronnie Overgoor slaat de spijker op zijn kop met de stelling: No Monkey is dus méér dan een ‘adviesclubje’. ‘Ja!’ beaamt Tames Rietdijk. ‘Zij zijn echt aan het mee-ondernemen en die betrokkenheid stralen ze uit. Dat is heel anders dan een op de financiën gefocuste intermediair.’ 

Het verkooptraject

De eerste vier maanden stonden in het teken van het voorbereiden van presentaties en de pitch naar buiten brengen. Vervolgens volgden vier maanden met het selecteren van potentiële kopers, entameren en beantwoorden van vragen. Daarna werd een short-list gemaakt met geïnteresseerde partijen. ‘Er was veel interesse en we hebben kunnen kiezen.’ zegt Tames. ‘Uiteindelijk was de verkoop na 6 weken rond.’ 

Een dream-exit

En toen was het moment daar: het fintech bedrijf BusinessForensics werd verkocht. Ondanks dat het een intensief en emotioneel proces is geweest, is Tames blij. ‘We zijn in zee gegaan met een koper die zowel financieel als strategisch de beste keuze bleek. Alle ambities die ik had met het aantrekken van een kopende partij werden door deze partij ingevuld.’ vertelt hij trots. 

Dat noemen wij nog eens een dream-exit! 

Denk jij erover jouw fintech-bedrijf te verkopen? Doe dan gratis en vrijblijvend de NMB Quickscan©

De NMB QuickScan© is een handige tool die je snel inzicht geeft in de huidige toestand van je bedrijf. Waar sta je op dit moment? Wat heb je op orde en wat kan er beter? Met deze inzichten bereid jij je voor op jouw dream-exit.