Wat is jouw betalingstermijn? Minder dan 15 dagen?

Uitstekend. 30, 60 of zelfs 90 dagen? Dan is het tijd voor actie. Want het is onvoorstelbaar hoe sommige bedrijven omgaan met hun leveranciers als het aankomt op betalen.

En overheden zijn zelfs de slechtste betalers van Nederland. Hoe zou het zijn om je nooit meer druk te maken over betalingstermijnen, debiteurenbeheer en het voorfinancieren van mensen en middelen?

De oplossing is simpel: vooruitbetaling. 

Klanten vooruit laten betalen

Debiteurenbeheer en automatische incasso

Het is voor iedere organisatie van levensbelang om de beschikking te hebben over voldoende geld. Al groeien je omzet en orderaantallen nog zo hard, je hebt een probleem als je cash opdroogt. Je moet namelijk wel gewoon salarissen, huur en grondstoffen blijven betalen.

Daarom is goed cashflow management van cruciaal belang. Dit kan de vorm hebben van actief debiteurenbeheer. Daarmee kun je je organisatie fit en gezond houden. Maar waarom ga je niet een stap verder? Laat je klanten vooraf betalen. Dan heb je niet eens debiteuren om te beheren. 

Vooruitbetaling is helemaal zo gek nog niet

Veel mensen vinden vooruitbetaling ongepast. Het is niet klantvriendelijk, het jaagt klanten weg, afnemers accepteren het niet… Het tegendeel blijkt waar. Dit is typisch een gevalletje ‘We hebben het altijd zo gedaan, dus waarom zouden we het anders doen?’. In werkelijkheid is het helemaal niet zo’n gek idee om je klanten vooraf te laten betalen.  

De supermarkt en de verzekeraar doen het ook

Er zijn namelijk legio voorbeelden van vooruitbetaling in ons dagelijks leven. Hoe zou de kassière van de supermarkt reageren als jij ineens voorstelde om over 30 dagen terug te komen voor de betaling?

En hoe is de betaling geregeld van je hypotheek, huurcontract en zorgverzekering? Waarschijnlijk via automatische incasso. Dat is heel normaal, of het nu om een product of dienst gaat. 

Zo vertelde een zelfstandig trainer van Kenneth Smit laatst dat hij zijn trainingen altijd ver vooruit factureert. Zijn motivatie: “Sinds mijn klanten vooraf betalen, heb ik veel minder annuleringen of verplaatsingen.

De klant heeft immers al betaald voor de dienst. Verzetten doet mij geen pijn meer, want ik heb het geld al op mijn rekening staan.” 

Ook softwarebedrijven stappen steeds vaker over op vooruitbetaling. Hierdoor is voorfinanciering van kosten voor hosting en support verleden tijd. 

Goede betalingstermijn voor SaaS

Hoe start je met vooruitbetaling? 

Krijg je een nieuwe klant, dan kun je direct starten met vooruitbetaling. Let erop dat je je algemene voorwaarden bijwerkt, zodat ze ondubbelzinnig en helder omschrijven hoe het werkt en wat de spelregels zijn. 

Tegenover je bestaande klanten is het niet klantvriendelijk om over te stappen op vooruitbetaling zonder hen tijdig en zorgvuldig te informeren. De eerste werkdag van het nieuwe jaar is een mooi moment om ermee te starten.

Door bijvoorbeeld al in oktober een bericht te sturen en/of melding te maken van de nieuwe werkwijze in een gesprek, en in december nog een herinnering te sturen, kunnen je klanten zich voorbereiden op de verandering. Misschien kun je zelfs een gebaar maken om je goede wil te tonen. Bijvoorbeeld door een jaar de prijzen niet te indexeren, of minder. 

Het is overigens ook een goed moment om te bekijken hoe waardevol je klant is. Is de klantwaarde laag, dus zou je het niet erg vinden als je die ene klant kwijt raakte? Stap dan meteen over op vooruitbetaling.

Bij strategische klanten of ontwikkelklanten is het de moeite waard om een slimme aanpak te bedenken. Maar heb het lef!

Durf door te pakken. Bijt door de zure appel heen, zodat je vooruit kunt.

Het zal je veel financiële rust opleveren.   

Voorbeeld van een goede betalingstermijn