Dit is de eeuw van de startups. In dit blog vertellen we je alles over startups, van hun ontstaan tot aan financiering.
Definitie startup
Een startup is een jong bedrijf met een vernieuwend idee, dat gebruikmaakt van nieuwe technologie en gericht is op snelle groei.
Vaak zit er een jong persoon achter een startup, maar dit is natuurlijk niet altijd zo.
Voorbeelden van geslaagde startups zijn Uber, AirBnB en SpaceX. Nederlandse startups zijn bijvoorbeeld Adyen, Swapfiets en Ticketswap.
Hoe begin je een startup?
Met een goed idee. Maar dan ben je er nog lang niet. Het is cruciaal dat je er alles voor over hebt: je startup is je leven.
Maak een prototype en deel je idee met believers, friends and family (BFF’s). Daarna ontwikkel je je idee en product, vind je een co-founder, zorg je voor financiering en groei, groei, groei.
Startup financiering
Financiering van een startup is afhankelijk van de fase waarin de jonge onderneming zit.
Weten in welke fase jouw bedrijf zit en welke investeerders daarbij horen? Check ons blog over bedrijfsfinanciering.
Meestal steekt degene die de startup runt, als eerste geld in de onderneming. Daarna komen de believers, friends and family. Vervolgens moet je je richten op angel investors: particulieren met veel geld (en kennis van je niche).
Daarna kom je bij professionele VC’s (Venture Capitalists, of durfkapitalisten). Zij steken geld in bedrijven waarbij ze een bovengemiddeld risico lopen dat het op niets uitdraait. Aan de andere kant: als het wél wat wordt, verdienen zij er veel aan.
Bij de volgende stap zit je al in de fase van overnames of partnerships. Tenslotte kun je voor een IPO gaan, een Initial Public Offering. Dat betekent dat je de beurs opgaat. Dan zijn de aandeelhouders je investeerders.
Startups moeten schaalbaar zijn
Een startup is gebaseerd op een specifieke oplossing voor een probleem. Dit begint als kleine onderneming, maar in principe moet een startup kunnen doorgroeien naar een bedrijf dat wereldwijd opereert.
Meestal brengt een startup ook een minimum viable product op de markt. Dit is een product dat eigenlijk nog niet af is, maar net goed genoeg is om te worden geaccepteerd. Vervolgens wordt het verder ontwikkeld aan de hand van gebruikerservaringen. Dit kost minder tijd en geld dan dat je een compleet doorontwikkeld product op de markt brengt. Helemaal als het vervolgens niet aanslaat.
Toekomst van je startup
Hoe maak je een goede exit? Wij hebben een blog geschreven over hoe je een dream exit realiseert.
Als je een startup runt, is dat je ziel en zaligheid. Maar vergeet niet om ook aan je exit te denken. Er komt een moment dat je eruit wilt of moet stappen. Zorg er daarom voor dat je je exitstrategie op orde hebt. Een succesvolle startup heeft een goede strategie van begin tot eind.