Als je geld wilt verdienen met de verkoop van je onderneming, moet je in ieder geval verstand hebben van de basics. Daarom: wat is een exitstrategie? En hoe zorg je voor een goede exitstrategie?

Definitie exitstrategie

Een exitstrategie is de manier waarop je afscheid neemt van je onderneming, met als doel een een zo hoog mogelijk rendement. 

Je kunt een exit maken door bijvoorbeeld je aandelen of een deel daarvan te verkopen.

Een andere exitstrategie is een fusie met een andere business, of zelfs een complete overname door een ander bedrijf of Venture Capitalist. Ook een Management Buy-In is een optie waardoor jij als ondernemer een stap terug kunt doen. Kortom, er zijn diverse mogelijkheden.  

Waarom een exit?

Er zijn verschillende redenen om een exit te maken. Als je klaar bent voor een nieuwe stap bijvoorbeeld. Of als je wilt gaan rentenieren of als de koek gewoon op is.

Ook tegenvallende resultaten kunnen een reden zijn om over te gaan tot verkoop. Dan is het doel om de verliezen te beperken. Maar je kunt ook een exit maken als je je onderneming met zo veel mogelijk winst wilt verkopen. 

Lukt dit? Dan spreken we van een Dream Exit

Om een goede exit te kunnen maken, heb je een degelijke exitstrategie nodig.

Twee belangrijke factoren voor een dream exit

Voor een goede exit zijn twee factoren heel belangrijk: je omzet en de complexiteit van je onderneming. 

In het beste geval heb je een repeterende omzet. Dat betekent dat je te maken hebt met bijvoorbeeld abonnementen of licenties. Je omzet keert dan maandelijks terug, en in het gunstigste geval groeit deze repeterende omzet ook nog eens iedere maand. 

Matrix-bedrijfswaardering

Naast de repeterende omzet speelt de complexiteit van je onderneming ook een rol: als die laag is, heb je de jackpot te pakken. 

Een lage complexiteit betekent dat jouw bedrijf deze dingen niet (nodig) heeft: complexe logistieke processen, hardware-gerelateerde beperkingen of specifiek hoogopgeleid personeel. 

Heb je een repeterende omzet, maar een hoog-complexe onderneming? In principe is dat ook geen probleem. Dat betekent namelijk dat je in een niche zit, en dat kan ook zeker in de smaak vallen.

Heb je geen repeterende omzet en is je bedrijf complex? Dan moet je misschien nog eens goed naar je businessmodel kijken. 

De kans is dan groot dat je dan geen goede exitstrategie kunt opzetten, simpelweg omdat niemand je onderneming wil hebben.