De overname van een bedrijf is iets waar veel bij komt kijken. Wij vertellen je de basics. Wat is een overname precies? Welke soorten fusies en overnames zijn er? En waarom zou je een bedrijfsovername (laten) doen?

Betekenis overname bedrijf
Een bedrijfsovername is als een bedrijf een ander bedrijf koopt. Dit gebeurt meestal door de aankoop van de meerderheid van de aandelen.
Een ander woord voor overname is acquisitie, en de Engelse term voor overname is (ook) acquisition. Als je je bedrijf wilt verkopen, is een bedrijfsovername vaak onderdeel van je exitstrategie.
Soorten overnames
Er zijn verschillende soorten fusies en overnames: de vriendelijke overname, vijandige overname en fusie. Fusies en overnames worden in het Engels Mergers and Acquisitions (M&A’s) genoemd.
Vriendelijke overname
We noemen een bedrijfsovername vriendelijk als beide partijen het met de overname eens zijn. De Raad van Bestuur van de over te nemen organisatie heeft de overname dan goedgekeurd. Vervolgens werken de twee bedrijven samen naar een goede overname.
Vijandige overname
Een overname is vijandig als een bedrijf niet overgenomen wil worden. Als de andere partij dan alsnog meer dan 50% van de aandelen in handen krijgt, wordt die toch eigenaar. Ook als het ‘doelbedrijf’ dat eigenlijk niet wil.
Een vijandige overname kan bijvoorbeeld plaatsvinden als de andere partij aandeelhouders van het ‘doelbedrijf’ uitkoopt, zonder toestemming van het bestuur van het bedrijf dat wordt overgenomen.
Fusie
Bij een fusie gaan twee bedrijven samen verder als één. Deze bedrijven zijn vaak gelijkwaardig. Meestal kiezen bedrijven voor een fusie, omdat ze inzien dat ze samen sterker staan. Vaak krijgt een fusie ook een nieuwe naam, in plaats van de naam van een van de twee bedrijven. Het wordt dan in feite een nieuw bedrijf.
Tip: dit zijn de verschillen tussen een management buy out en een management buy in.
Belangrijk: due-diligence-onderzoek
Bij het overnemen van een bedrijf wil de kopende partij weten waar die aan toe is. Daarom is due-diligence-onderzoek een belangrijk onderdeel van overnames. In het Nederlands noemen we dit boekenonderzoek, en dat zegt eigenlijk al precies wat het is.
De kopende partij duikt namelijk de boeken in van de partij die ze willen kopen. Zo doen ze uitgebreid onderzoek naar onder andere de juridische en financiële situatie. Due-diligence-onderzoek bij overname wordt gedaan zodat de koper niet voor verrassingen komt te staan na de acquisitie. Meestal wordt een due-diligence-onderzoek ook als opschortende voorwaarde opgenomen in de Letter of Intent.
Waarom een bedrijfsovername?
Er zijn heel veel redenen om een bedrijfsovername te willen. Bijvoorbeeld als je internationaal wilt gaan, of als je als bedrijf wilt groeien. Een bedrijfsovername is ook een manier om de concurrentie te verminderen. Als je de concurrentie opkoopt, heb je er geen last meer van.
Wanneer je zelf uit je bedrijf wilt stappen, wil je dat iemand anders het roer overneemt. Een bedrijfsovername of fusie is hierbij een logische keuze. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je je startup grootgebracht hebt en de volgende stap wilt zetten.
Wil je je bedrijf verkopen? Bekijk onze infographic met 16 factoren die je bedrijfswaarde beïnvloeden.
In veel gevallen wil je bij een exit dat een ander bedrijf jouw bedrijf overneemt. Je eigen onderneming is je veel waard, dus zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op dat jouw ziel en zaligheid door een ander wordt overgenomen.