“Zo gaan we op weg naar goud, wat dat dan ook mag zijn. Want jij bent degene die bepaalt wat goud is.”

René de Jong (Associate)

Ondernemen is een spannende achtbaan. De kunst is om snel te schakelen en in te spelen op alle uitdagingen die op je pad komen. Groei is een thema dat in mijn ondernemerscarrière centraal staat. Nadat mijn Informatica opleiding was afgerond, ben ik op mijn 25e voor mezelf begonnen. Die eerste onderneming groeide nog zeer behoudend, maar naarmate de jaren verstreken, kreeg ik de smaak van snelle groei te pakken. Een bedrijf bouwen en laten groeien, miljoeneninvesteringen ophalen en het bedrijf verkopen; ondertussen heb ik uit eerste hand bijna alle ondernemerslessen (do’s & don’ts) meegemaakt. Bijna, zeg ik, want als ondernemer ben je nooit uitgeleerd.

Parallel tussen ondernemerschap en topsport

Sinds 2016 zet ik mijn kennis in om (software)bedrijven te begeleiden in het groei- of verkoopproces. Ik vind het namelijk écht gaaf om ondernemers te helpen hun ambities te realiseren. Op het snijvlak van strategie, marketing en sales ben ik in mijn element. Ik ben in staat snel tot de kern te komen. Stap 1 is voor mij om samen die stip op de horizon te vertalen naar een realistisch plan. Ik trek daarbij vaak de parallel tussen ondernemerschap en topsport, want wat mij betreft is ondernemerschap topsport. Het vraagt veel van je lichaam en geest om de beoogde topprestaties neer te zetten. In de samenwerking met ondernemers stel ik me graag op als een gedreven bondscoach. Het trainingsschema (strategisch plan) en de benodigde trainingsmaterialen (resources) brengen we samen in kaart. Op geplande coachmomenten analyseren we de voortgang. Dit doen we niet alleen op onderbuikgevoel, maar vooral ook op basis van cijfers. Succesvolle ondernemers weten immers goed de weg in de wereld van getallen. We vieren deelsuccessen en leren van onze valpartijen. Zo gaan we op weg naar goud, wat dat dan ook mag zijn. Want jij bent degene die bepaalt wat goud is.

“No Guts, No Glory”

Mijn levensmotto is ‘No Guts, No Glory’. Raymond Cloosterman, CEO van Rituals Cosmetics, zei ooit: “Je moet niet te lang blijven nadenken of iets wel werkt; je moet het lef hebben om een visie of droom om te zetten in actie.” Dit is precies hoe ook ik in het leven sta.