Scale-ups zijn bijzondere bedrijven. Je leest hieronder wat een scale-up is en hoe jouw startup  een scale-up wordt. 

wat is een scale up

Scale-up definitie

Er is in principe maar één vereiste waaraan een onderneming moet voldoen voor het een scale-up mag heten: het bedrijf heeft na vijf jaar ten minste 5 miljoen dollar omzet.

Sommigen vinden dat een een scale-up ook moet voldoen aan de definitie van high-growth enterprise: drie jaar lang een groei van 20 procent per jaar, met minstens 10 medewerkers aan het begin van die periode.

In feite is een scale-up een doorontwikkelde (of opgeschaalde) startup. Dat betekent automatisch dat scale-ups zeldzamer zijn dan startups, want lang niet iedere startup wordt een scale-up. Aan de andere kant zijn scale-ups minder zeldzaam dan unicorns: startups die meer dan 1 miljard dollar waard zijn. 

Scale-ups zijn vaak disruptief en innovatief van aard. Dit betekent dat ze de gevestigde orde verstoren met nieuwe ideeën.

Hoe maak ik van mijn startup een scale-up?

Ten eerste: om van je startup een scale-up te maken, heb je veel geluk nodig. Deloitte heeft gekeken naar 400.000 startende bedrijven in 24 landen. Daarvan groeit 1 op de 200 startups door naar een scale-up.

Uiteraard heb je zelf ook invloed op het opschalen van je startup. Verne Harnish, schrijver van het boek Scaling Up, noemt vier focuspunten om van jouw bedrijf een scale-up te maken: mensen, strategie, uitvoering en cash. 

  • Mensen: zet de beste mensen op de juiste plek. Succes begint met goede mensen in je organisatie. 
  • Strategie: met je mensen kun je een goede strategie neerzetten. Kijk hierbij naar het heden, maar juist ook ver in de toekomst. Zorg voor duurzame inkomsten en pak kansen.
  • Uitvoering: uit je strategie vloeit een uitvoering. Gewoon doen, geen fouten maken en geen gedoe binnen je bedrijf.
  • Cash: goede uitvoering, strategie en mensen leiden tot cash. Met genoeg geld kan je bedrijf doorgroeien. 

Als je de mensen, strategie, uitvoering en cash goed voor elkaar hebt, groeit je bedrijf. 

Op deze vier punten heb je invloed. Daarnaast moet je natuurlijk ook geluk hebben – je moet op het goede moment op de goede plek zijn om een scale-up te worden.