Er zijn verschillende soorten kopers in overnameland. Een daarvan is de strategische koper.
Hieronder lees je wat een strategische koper is, wat de redenen zijn voor een strategische koop, en wat het verschil is met andere soorten kopers.

Betekenis strategische koper
Een strategische koper is een bedrijf in dezelfde hoek als jouw bedrijf. Deze koper wil jouw bedrijf overnemen omdat het in de strategie van zijn of haar bedrijf past. Meestal zijn strategische kopers groter dan het bedrijf dat ze op het oog hebben.
Strategische kopers hebben vaak flink wat geld op zak en het rondkrijgen van de financiering is meestal dan ook geen probleem.
Redenen voor een strategische koop
Een strategische koper kan jouw onderneming om verschillende redenen op het oog hebben. Meestal gaat het om synergievoordelen. Dat betekent dat de twee partijen samengevoegd meer kunnen bereiken dan de twee afzonderlijke partijen bij elkaar. Oftewel: samen bereik je meer.
Door jouw bedrijf te kopen, kan de strategische koper bijvoorbeeld makkelijker uitbreiden naar internationale markten, de marktpositie versterken of de productietarieven verlagen.
Een bedrijf dat jouw onderneming om strategische redenen wil kopen, is vaak bereid om aardig wat geld neer te leggen: meer nog zelfs dan de eigenlijke bedrijfswaarde. Dat komt doordat de synergievoordelen er nog bijkomen – de strategische koper is bereid daar extra voor te betalen.
Verschil tussen strategische koper en andere kopers
Naast de strategische koper heb je ook de financiële koper. De financiële koper wil zo veel mogelijk rendement uit zijn investering halen, om vervolgens een dream exit te kunnen maken. Deze koper werkt hard om de winst te maximaliseren, maar heeft meestal niet genoeg financiële middelen om alles in een keer te betalen. Daarom wordt de betaling meestal over een langere periode uitgesmeerd.
Je kunt je bedrijf ook verkopen aan een externe ervaren manager. Dit noemen we een Management Buy In. De koper gaat in dit geval ook het bedrijf leiden. Ten slotte kun je ervoor kiezen om je bedrijf te verkopen aan je huidige manager of managementteam. Dat is een Management Buy Out. Het huidige management wordt dan tevens eigenaar van het bedrijf.